Tai Chi / Chi Kung

 

De les Tai Chi / Chi Kung is een combinatie van twee Oosterse manieren om te mediteren via beweging. Tai Chi ofwel Taijiquan is zowel een vorm van meditatie, healing, dans, als weerbaarheidstraining die al eeuwenlang beoefend wordt in de Chinese cultuur.

In Tai Chi leer je o.a. spier coördinatie, balans te vinden, kracht te beheersen en toe te passen en de Chi (levens energie) te leren begrijpen en belichamen.

De Chi is een fantastisch fenomeen om te ontdekken en toe te passen in zowel ontspannende en actieve momenten. Luisteren naar de Chi maakt receptief en geeft bezieling aan het alledaagse. In Tai chi leer je een serie bewegingen te maken die op een eenmansgevecht lijken. De bewegingen die de meridianen stimuleren en de organen intern masseren, zijn heel prettig om te doen omdat ze je lijf van binnen zacht en sterk maken.

Tai Chi geeft een warm gevoel en is goed voor gewrichten, pezen, spieren en maakt je “mind” rustiger. We doen de Chen style Tai chi. Dit is de oudste style van de 4 grootste erkende Tai chi familie stylen. Chi kung ook wel Qigong genoemd is een manier van beweging en meditatie, die is afgeleid ter observatie uit het dierenrijk. Je leert de Chi (levenskracht) te reguleren en uit te drukken in en om het lijf. In China zijn er nog altijd Chi Kung ziekenhuizen die gebruik maken van de kennis van Chi i.p.v. chemische medicijnen.

De nadruk ligt op preventie, gezond zijn en blijven i.p.v. symptoom bestrijding. Chi kung is een discipline waarin elke handeling een potentiële kwaliteit moet hebben ter aanvulling van je kunde qua weerbaarheid, medicinale kennis, meditatie en bewustzijn.

 

De lessen worden gegeven door Maarten Beets. Maarten kwam in aanraking met Tai chi en Chi kung in 2003. Na wat losse docenten te hebben uitgeprobeerd ontmoette hij Oscar Munoz Galeano, een Chi Kung en Tai Chi docent die rechtstreeks leerling is van de “lineage-holder” Chen Xiao Wang, één van de oudste en meest oorspronkelijke Tai Chi stijlen, de Chen style. Maarten is ook geschoold in traditionele meditatie zoals Chán, Zen en Satsang.

Maarten

‚Äč